Doi antreprenori au lansat galeria online de artă englehARdT collection. Investițiile în operele românești au ajuns la 100.000 euro
Cristina Tarasevici și Vlad Elias, doi antreprenori români pasionați de opere de artă, lansează Galeria de artă englehARdT collection, cu o investiție operațională de 10.000 euro și investiții în opere de artă de 100.000 euro.
Galeria de artă englehARdT collection va funcționa exclusiv online și va organiza expoziții în offline. Toate exponatele englehARdT collection vor fi semnate de artiști români, în concordanță cu scopul galeriei de a promova cultura și valorile românești autentice. „Investiția în operaționalizarea galeriei de artă a fost în jurul valorii de 10.000 euro, în schimb investițiile în operele care alcătuiesc galeria au fost făcute pe parcursul ultimilor 15 ani. În prezent, valoarea evaluată a tuturor exponatelor depășește 100.000 euro”, spun Cristina Tarasevici și Vlad Elias.
Modelul de business al noii galerii de artă dedicată promovării operelor românești se bazează pe 3 piloni de dezvoltare: patrimoniul expozițional, capsula de artă și segmentul investițional. O operă de artă poate aduce o profitabilitate de 10-15% anual. După 10 ani, o lucrare poate valora și de 10-20 de ori mai mult. Patrimoniul expozițional reprezintă acea secțiune în care prezentam publicului cele mai importante opere ale galeriei, împreună cu informații despre autori, cu scopul de a iniția, de a bucura, cu alte cuvinte de a educa.
Capsula de artă are rolul de a promova și susține tinerii artiști, astfel încât să beneficieze de o platformă online care să le facă cunoscută arta. Tot aici este și locul în care iubitorii de artă pot să își înceapă sau să își completeze colecția. Este un mediu în care toți cei implicați căștigă, dar mai ales tinerii artiști.
Segmentul investițional se adresează celor care apreciază arta nu doar din punct de vedere estetic, ci și din punct de vedere al profitabilității în timp. O operă de artă individuală sau o colecție în ansamblul ei aduce o profitabilitate mai mare decât, să spunem, dobânda primită pentru un depozit bancar care se situează în jurul valorii de 2% anual. În medie, o lucrare sau o colecție, cu opere bine alese, poate aduce o profitabilitate de 10-15% anual, fiind considerate investiții cu risc scăzut.
Sistemul englehARdT metrics, pe care îl dezvoltăm în prezent este asociat segmentului investițional prin care analizăm potențialul unei lucrări și prin acțiuni specifice contribuim la creșterea valorii lucrării respective în timp. Galeria acceptă deja plăți în cripto monede, fiind printre primele companii românești care au implementat un astfel de sistem”, spun Cristina Tarasevici și Vlad Elias, co-fondatorii Galeriei online de Artă englehARdT collection.
“Vizionarea colecțiilor este gratuită, chiar și în cazul Patrimoniului expozițional, care nu este la vânzare. Scopul este de a promova cultura și valorile romanești, iar asta implică costuri pe care ni le asumăm cu mare bucurie, dacă așa putem contribui la educarea publicului în materie de artă și valoare românească. Atât pentru 2022, cât și pe viitor, obiectivul nostru este singular: promovarea valorilor romanești autentice, fie că țin de pictură, carte, grafică, sculptură sau în general tot ce tine de frumos”, spune Cristina Tarasevici.
În total, galeria dispune de 31 de lucrări, iar din a doua jumătate a anului vor fi adăugate încă 20 de opere de artă, cu nume celebre precum Iosef Iser, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Theodor Pallady.
“Cele mai prestigioase lucrări la capitolul pictură menționăm: Fantoma din Bibliotecă, Bogdan Mihai Radu; Interior din atelierul artistului, Lucian Grigorescu; Femeie îmbăindu-se, Nicolae Tonitza; Proiect pentru pictura bisericii Amzei, Ștefan Luchian; Golf în Veneția, Dumitru Macovei; Piață, de regretatul Liciu Lucian; Veneție, Eugen Raportoru. La capitolul carte, favorita noastră este ”Din viața Majestății Sale Elisabeta” de Gheorge Bengescu, scrisă în franceză, la Bruxelles în 1904, semnată de Regina Elisabeta, dar și cartea în două volume ”Fundacul Varlamului” de Ionel Teodoreanu cu semnătura autorului. Din categoria grafică, nu are cum să lipsească opera Tauri de Marcel Chirnoagă”, mai spun Cristina Tarasevici și Vlad Elias.
Ideea lansării unei galerii de artă pe piața din România a apărut recent, în schimb pasiunea pentru arta și frumos a existat dintotdeauna și a fost cultivata din copilărie.
“Îmi amintesc, copil fiind, că mergeam cu mama în galerii unde stăteam ore în sir și admiram tablourile. Dacă îi placea ceva în mod deosebit, știu că după ceva vreme apela la celebrul CAR, după care mergeam și luam respectiva lucrare. Așa am înțeles că lucrurile care contează cu adevărat necesită de cele mai multe ori sacrificii. Și timp. Așa cum Roma nu a fost construită într-o zi, nici pasiunea pentru artă nu se dezvoltă peste noapte. O colecție de artă se clădește în ani, cu fiecare ocazie apărută de a investi și cu fiecare ban disponibil, iar după o vreme observi că ești înconjurat de frumos, de perioade de timp diferite, de culoare, de formă, de sentimente și trăiri, de lucruri pe care eu le consider hrană pentru minte și suflet. Nu voi fi ipocrit și voi recunoaște că ai un sentiment plăcut când te gândești cât ai investit în urmă cu 10 ani într-o lucrare și constați că în prezent valorează, în unele cazuri, de 10-20 de ori mai mult”, adaugă Vlad Elias.