Descriere lucrare

Scrisoare trimisa de Alexandru Dobrogeanu-Gherea scriitorului Radu Rosetti, 12 august 1917, cu semnatura olografa si plicul original
Alexandru Dobrogeanu Gherea ( 1879-1937 )

Dimensiune: 21 cm x 17 cm

Pret: lucrare de patrimoniu expozitional

Continut scrisoare ( redare partiala ):

“12 August 1917
Stimate Domnule Rosetti,
Dorind sa va angajez ca avocat pentru procesul pe care-l am in fata Curtii Martiale pentru ca am participat la o intrunire ruseasca, va rog sa acceptati si in caz contrar va rog a comunica Dlui. Cap. Nicolescu Bolintin, pentru a-mi comunica si mie, eu fiind arestat. Termenul este la 17 August. In privinta onorariului ne vom intelege.
Cu salutari cordiale,
Al. Dobrogeanu”

Detalii:

Alexandru (Sasa) Dobrogeanu-Gherea in 1910 se inscrie in Partidul Social Democrat Muncitoresc, fiind ales dupa razboi presedinte al Federatiei Socialiste din Prahova. In aceasta calitate face parte din delegatia care a cerut afilierea la Komintern (vara 1920). Acceptarea celor 21 de conditii obligatorii pentru membrii Kominternului de catre nucleul dur al socialistilor romani va duce la aparitia Partidului Comunist Roman la 21 mai 1921. In ianuarie 1922, toti comunistii din grup au fost arestati imediat pentru conspiratie impotriva sigurantei statului, vor fi judecati si condamnati in Procesul din Dealul Spirii. Bolsevic fanatic, convins de necesitatea revolutiei, Alexandru Dobrogeanu-Gherea va fi figura centrala a procesului datorita prestigiului tatalui sau, Constantin Dobrogeanu-Gherea, si unor atitudini demonstrative spectaculoase (greva foamei, refuzul de a raspunde la intrebari). Dupa amnistia din iunie 1922, ocupa mai multe functii importante in PCR: membru in Comitetul Executiv si coordonator al presei de partid (1922) si membru in Comitetul Central (1924), fiind si deputat in Parlamentul Romaniei. Dupa alte doua arestari (decembrie 1924 si ianuarie 1929) si pierderea functiilor de raspundere pentru „opozitionism” si „deviere de stanga”, sufera o cadere nervoasa (1930). In 1932 pleaca definitiv in URSS, unde va traduce in romana cateva din operele lui Lenin la Editura pentru Literatura Straina. In septembrie 1937 a fost arestat pentru participare la o organizatie contrarevolutionara si a fost executat in octombrie 1937, in cadrul Marii Epurari.

Mai multe obiecte de arta in Patrimoniul expozitional

Vreau notificare cand lucrararea va fi disponibila pentru vanzare