Descriere lucrare
Pe ganduri
Tia Peltz ( 1923-1999 )
Dimensiune: 15.5 cm x 9 cm
Tehnica: Ulei pe pânza lipita pe carton
Semnatura: NA
Pret: verifica pretul in Investitii
Pret mediu in licitatie: 550 EUR
Performanta lucrare in licitatia anterioara: +49% fata de evaluarea medie
Despre artist:
Nascuta in 1923, la Bucureşti, artista este fiica scriitorului Isac Peltz, tânarul jurnalist care s-a afirmat în societatea de la inceputul secolului al XX-lea prin agerimea scrierilor sale. S-a format intr-un mediu cultural efervescent, casa sotilor Peltz fiind deschisa boemei bucurestene, loc de intalnire pentru scriitorii vremii: Ionel Teodoreanu, Camil Petrescu, Gala Galaction, Cezar Petrescu.
Prin grija deosebita a mamei, Tia frecventeaza un pension scump din București si Institutul de domnisoare Moteanu. Incepe prin a scrie povesti, dar influenta lui Nicolae Tonitza, prieten cu tatal ei, o intrece pe aceea a figurii paterne.
In timpul celui de-al doilea razboi mondial, frecventeaza cursurile lui M. H. Maxy de la Conservatorul particular de Muzica si Arta Dramatica, institutie deschisa de Stella Della Pergola si Hugo Schwartz pentru etnicii evrei. Cursul de Belle-Arte fusese infiintat la 2 octombrie 1941, iar Tia Peltz il frecventeaza aproximativ 3 ani. Continua studiile la Scoala de Belle-Arte din București.
Ilustreaza multe din cartile scrise de tatal sau, nu fara a le trece printr-un filtru propriu. Tematica favorita ramane lumea copiilor, dar si strazile Bucurestiului, redate in nuanțe de alb si negru.
Participa la Anuala de Grafica din 1953, la Expozitia Internationala de Grafica de la Berlin, din 1965 si la Expozitia de Arta Romaneasca de la Köln, din 1968, avand, de asemenea, numeroase expozitii personale in București si in Israel. Devine membra a Academiei de Arte din Parma. O parte din lucrarile sale sunt expuse in Muzeul de Arta din Bucuresti si Muzeul de Arta din Craiova, altele aflandu-se in colectii particulare.
Recunoscuta pentru opera grafica ce a cartografiat Bucurestiul ori pentru desenele pline de umor, pentru copii ori satirice, uleiurile artistei se inscriu in aceeasi atitudine jucausa. Cupluri contorsionate de dansatori, personaje atipice singularizate prin culoare sunt temele frecvente.
Lucrarea Taclale este atipica in opera Tiei Peltz și singulara ca dimensiuni. Aceeasi jovialitate transpare din obrajii rumeni ai celor doua fete surprinse in haine de sarbatoare, stand de vorba intr-un interior tipic ardelenesc. Culorile tari, in alaturari violente, sustin starea de sarbatoare care se revarsa dinspre panza. Parte din acele lucrari ‘‘academice’’ din repertoriul fiecarui artist, care anunța in acelasi timp o personalitate artistica puternica, panza ne prezinta o fateta inedita a operei Tiei Peltz.
Despre ea insaşi, Tia Peltz scria: „Crezul meu este omul, constiinta de bine, lupta pentru sanatate, a mea, a celor dragi, o arta sincera. Pictorul si arhitectul Marcel Iancu scria ca Tia Peltz are, ca artista, „o linie bogata si sensibila, se exprima cu usurinta datorita talentului … insotit de un suras ironic”, iar criticul de arta Octavian Barbosa a scris ca “opera o prezinta ca pe o desenatoare redutabila şi prolifica… “.
Mai multe obiecte de arta in Patrimoniul expozitional
Vreau notificare cand lucrararea va fi disponibila pentru vanzare