Descriere
Stephane Mallarme
Adrian Ghenie
Dimensiune: lucrare 42 cm x 57 cm, cu rama 67 cm x 82 cm
Tehnica: Digital print
Semnatura: semnat si numerotat dreapta jos, in creion, „Ghenie, 19/50”
Pret: 28.396 RON
Lucrarea vine insotita de factura si certificat de autenticitate.
Transport: GRATUIT
Pret lucrare in licitatie : +214% fata de pretul mediu evaluat
Despre pictor:
S-a nascut la 13 august 1977, la Baia Mare.
Inca din copilarie a fost atras de desen, talentul sau fiind remarcat de catre o vecina, care i-a adus carti de arta si l-a ajutat sa-si dezvolte abilitatile la desen.
A frecventat cursurile Scolii de Arte din Baia Mare.
Din nefericire, tatal lui Adrian Ghenie a murit in perioada in care pictorul sustinea examenul de bacalaureat, la scurta vreme artistul picand la admiterea la Universitatea de Arta si Design.
A intrat, totusi, din a treia incercare, la Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca, unde l-a avut ca profesor pe reputatul pictor Ioan Sbarciu, absolvind in anul 2001.
A infiintat, apoi, in 2005, alaturi de Mihai Pop, Galeria Plan B, pe care a extins-o si la Berlin, in anul 2008.
Din anul 2006, Adrian Ghenie a cunoscut o ascensiune fulminanta pe scena artistica internationala, devenind unul dintre principalii pictori ai generatiei sale.
In anul 2007, Plan B a organizat pavilionul romanesc la Bienala de la Venetia.
Explorand ideea de „sine” si de identitate in panzele sale din 2010, Ghenie include in formele recognoscibile figuri istorice, precum Adolf Hitler, Vladimir Lenin si Vincent Van Gogh.
In 2011 a fost prima data cand Ghenie a inclus chipul lui Darwin in lucrarile sale, infatisandu-se purtand o masca a lui Darwin in lucrarea „Self-Portrait as Charles Darwin”.
Ulterior, artistul l-a reprezentat pe evolutionistul britanic in diferite momente ale vietii sale, inclusiv in lucrarile „Charles Darwin as a Young Man” (2013), „Charles Darwin at the Age of 40” (2014) si „Charles Darwin at the Age of 75” (2014).
Activitatea din cele doua tari i-a prilejit lui Adrian Ghenie, drumuri dese intre Cluj-Napoca si capitala Germaniei, oras in care se va stabili, in anul 2013.
In anul 2016, piata imobiliara din Cluj-Napoca inregistra una dintre cele mai valoroase tranzactii imobiliare, pictorul Adrian Ghenie platind 1,4 milioane de euro, pentru o casa localizata in centru, in zona strazii Avram Iancu.
Tehnica lui Ghenie este neconventionala, folosind un cutit de paleta si stencil in loc de pensule, astfel ca cele mai multe elemente din picturile sale sunt de fapt rezultatul accidentului si nu al intentiei artistului. Daca de la distanta, picturile lui Ghenie par ingrijite, la apropierea de acestea, se observa contururile imprecise si spontaneitatea tehnicii sale.
Ghenie este un artist remarcabil, lucrarile sale fiind expuse in unele dintre cele mai importante galerii din lume, precum Centrul „Georges Pompidou” din Paris, Hammer Museum din Los Angeles, S.M.A.K. din Gent, Long Museum din Shanghai si San Francisco Museum of Modern Art.
Unul dintre admiratorii sai celebri este François Pinault, CEO al grupului Kering, care are mai multe subsidiare, intre care Alexander McQueen, Balenciaga si Gucci.
Expozitii
Expozitii personale: Muzeul National de Arta Contemporana, Bucuresti (2009), S.M.A.K. Museum, Gent (2010), „Pie-Fights and Pathos”, Museum for Contemporary Art, Denver (2012), „On the Road to… Tarascon”, Plan B, Berlin (2013, cu Navid Nuur), Contemporary Art Center (CAC), Malaga (2014), „New Paintings”, Thaddaeus Ropac, Paris (2015), „Darwin’s Room”, Pavilionul Romaniei la cea de-a 56-a editie a Bienalei de la Venetia (2015), „Recent Paintings”, Pace Gallery, New York (2017).
Participare la expozitii de grup: „Francis Bacon and the Existential Condition in Contemporary Art”, Palazzo Strozzi, Florenta (2012), „Six Lines of Flight”, Museum of Modern Art (MOMA), San Francisco (2012), „Painting Forever”, Kunst-Werke Institute for Contemporary Art (KW), Berlin (2013), „I will go there, take me home”, The Metropolitan Art Center, Belfast (2015), „Mapping Bucharest: Art, Memory and Revolution 1916 – 2016”, MAK, Viena (2015), „Très Traits”, Fondation Vincent van Gogh, Arles (2016), „Cher(e)s Ami(e)s. New presentation of the contemporary collections”, Centre Pompidou, Paris (2016).
In 2017, lucrari ale artistului roman au putut fi vazute in doua galerii berlineze, respectiv ca parte a unei expozitii care marca zece ani de la primul show expozitional al artistului pentru colectionarul de arta Juerg Judin, dar si ca parte a expozitiei deschise la Galeria Plan B, al carei cofondator a fost chiar Adrian Ghenie in urma cu 12 ani.
In 2019, artistul roman a expus la Venetia, la Palazzo Cini, expozitia de pictura „The Battle between Carnival and Feast”, curata de Luca Massimo Barbero. Lucrarile expozitiei au fost proiectate special pentru spatiile resedintei venetiene.
In anul 2020, expozitia sa intitulata “I have turned my only face…”, a avut loc la Muzeul Hermitage din Sankt Petersburg.
In octombrie 2020, Galeria Tajan din Paris a organizat un dublu eveniment dedicat lui Adrian Ghenie, cel mai bine cotat artist roman contemporan. Este vorba despre o expozitie cu ilustratiile din cartea „Nevermore”, serie inspirata de unul dintre cele mai cunoscute poeme din literatura, „Corbul”, de Edgar Allan Poe. Totodata, a fost lansata si cartea „Dechainer la peinture”, scrisa de Yannick Haenel, in care autorul incearca sa descopere originile artistului roman, prin interpretarea personajelor deformate, prin culorile puternice si prin stilul colajelor, care au fascinat colectionarii de arta din intreaga lume.
In mai 2022, a fost deschisa „Flesh and Soul: Bacon/ Ghenie”, o expozitie comuna cu mai mult de 15 lucrari realizate de Francis Bacon si Adrian Ghenie, la Hong Kong Convention and Exhibition Centre.
Acest eveniment este remarcabil prin multitudinea de „premiere” – este prima expozitie Francis Bacon in Hong Kong, este prima expozitie Adrian Ghenie in Asia si este prima expozitie comuna cu lucrari ale celor doi artisti emblematici. Dupa Hong Kong, colectia ajunge in mai multe locuri din Asia.
Premii
In februarie 2019, Adrian Ghenie a primit, din partea Pretedintelui Klaus Iohannis Ordinul National „Pentru Merit” in grad de Cavaler, in semn de „apreciere pentru talentul artistic, pentru rolul important avut la promovarea scolii romanesti de pictura in lume”.
Adrian Ghenie a fost laureat si cu Premiul Academiei Romane „Ion Andreescu” pentru pictura, o distinctie care se acorda o singura data unei persoane. A primit-o ca urmare a reprezentarii Romaniei la Bienala din Venetia din 2015.
Cota de piata
Pictorul Adrian Ghenie se bucura de un real succes, mai ales peste hotare, fiind cel mai vandut artist plastic roman contemporan si este cotat ca fiind al 6-lea cel mai apreciat pictor contemporan din intreaga lume, dupa Christopher Wool, Peter Doig, Damien Hirst, Richard Prince, Anselm Kiefer, si inaintea lui Mark Grotjahn, Rudolf Stingel, Zeng Fanzhi si Yoshitomo Nara.
In februarie 2013, tabloul „Dr. Mengele 2”, al lui Adrian Ghenie, a fost vandut pentru 140.747 de euro la Licitatia de arta contemporana organizata la Londra de casa de licitatii Sotheby’s.
In iunie 2013, tabloul sau „Regele” a fost vandut la o licitatie, la Londra, cu 212.238 de euro.
In iulie 2014, tabloul „The Fake Rothko”, pictura realizata in ulei pe panza – semnata si datata 2010, a fost cumparat cu 1,77 milioane de euro (1,43 de milioane de lire sterline), de catre un investitor asiatic.
In 10 februarie 2016, tabloul „The Sunflowers in 1937” , a fost vandut prin casa londoneza de licitatii Sotheby’s la pretul de 3.117.000 de lire sterline.
In octombrie 2016, lucrarea sa „Nickelodeon” a fost vanduta cu aproape 8 milioane de euro, iar „Self Portrait as Charles Darwin” a fost adjudecata in anul 2017 cu 3.252.000 de lire sterline (echivalentul a 3,75 milioane de euro).
In 2018, lucrarea „Boogeyman” a fost cumparata cu suma de 4,85 milioane de lire la o licitatie a casei Sotheby’s din Londra.
In anul 2019, lucrarea „Lidless Eye”, a lui Adrian Ghenie a fost vanduta, la Hong Kong, intr-o licitatie a casei Sotheby’s, pentru pretul final de 54,92 milioane de dolari Hong Kong, echivalentul a 6 milioane de euro.
In martie 2019, pictura „The Collector 4” a fost vanduta, la casa de licitatii Christie’s din Londra, pentru 2,65 milioane de lire sterline, echivalentul a 3 milioane de euro si tot la Londra, iar la Casa Sotheby’s, lucrarea „Duchamp’s Funeral I” a fost vanduta pentru 4,3 milioane de lire sterline, adica aproape 5 milioane de euro.
Tot in 2019, in luna mai, lucrarea „Babe in the Woods” a fost vanduta, la casa de licitatii Christie’s din New York, pentru 2,29 milioane de dolari, echivalentul a 2 milioane de euro.
In anul 2020, in februarie, la casa de licitatii Sotheby’s din Londra, lucrarea sa „The Arrival” a fost cumparata pentru pretul final de 4,1 milioane de lire sterline (aproximativ 5 milioane de euro). Lucrarea de mari dimensiuni (210×165 cm) dateaza din 2014, an in care artistul a prezentat-o in doua expozitii, la Berlin si Malaga.
La inceputul lunii iulie 2020, o alta lucrare a lui Ghenie fost vanduta, la Christie’s Hong Kong, pentru 3,8 milioane euro (echivalentul a 33,7 milioane dolari Hong Kong). Este vorba de „On the road to Tarascon 2”, un tablou la aceeasi scara cu cel mentionat anterior si datand din 2013. Lucrarea este inca un omagiu adus de pictorul roman lui Vincent van Gogh, de care este evident influentat si in ipostaza caruia s-a imaginat de-a lungul timpului.
In octombrie 2021, tabloul „The Death of Charles Darwin” („Moartea lui Charles Darwin”), ulei pe panza de Adrian Ghenie, datat 2013, a fost vandut de casa de licitatii Sotheby’s din Hong Kong pentru 54.920.000 de dolari HK (6.097.000 de euro).
Tot in 2021, in Romania, tabloul sau „Fallen Angel”, ulei pe carton, 29 x 52 cm, estimat la 30.000 – 50.000 de euro, a fost adjudecat la o licitatie, cu suma de 41.000 de euro.
In acelasi an, tot in Romania, lucrarea “The knight of death” semnata de Adrian Ghenie, a fost adjudecata la pretul de 70.000 de euro la o licitatie de arta. Opera a fost estimata la pretul de 30.000 – 50.000 de euro. Adrian Ghenie a fost prezent in aceeasi licitatie si cu lucrarea “Edgar Allan Poe”, care a fost cumparata la pretul de 17.000 de euro.
Valoarea lucrarilor vandute in 2021 depasteste 32,7 milioane USD, conform conform indicilor din piata pentru artist. Peste 85% din vanzarile de opere de arta semnate de pictorul roman au fost la Hong Kong.
In mai 2022, „Antelope Attacked near Gas Pipe 2”, tabloul lui Adrian Ghenie, a fost vandut de casa de licitatii Christie’s din pentru suma de 2,2 milioane de euro. Opera artistului a fost pictata in 2019.
Tot in mai 2022, artistul plastic baimarean a vandut la o licitatie de arta contemporana a Casei Sotheby’s desfasurata la New York (SUA), la un pret-record pentru lucrarile sale, „Degenerate Art”, realizata in 2016, cu suma de 9.286.700 de dolari. Este o pictura care masoara 2 metri/1,8 metri, iar achizitorul este un colectionar asiatic.
In aceeasi licitatie s-au mai vandut alte doua lucrari semnate de Ghenie: „The Trip” (Excursia/Calatoria) – lucrare inspirata de o fotografie reprezentandu-l pe Pablo Picasso in propriul atelier, achizitionata cu 4,5 milioane de dolari – si o lucrare mai mica a lui Ghenie, din ciclul „Pie Fight Study”, datata 2008, din perioada in care artistul incepea sa devina cunoscut pe scena internationala, vanduta cu 504.000 dolari.
Cea mai scumpa lucrare semnta de Adrian Ghenie depaseste 10.4 milioane USD.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.