Descriere
Fantoma din biblioteca, 2013
Bogdan Mihai Radu
Dimensiune: 100 cm x 100 cm
Tehnica: Ulei pe panza
Semnatura: dreapta jos, “Bogdan Mihai Radu 2013”
Pret: 87.750 RON
Lucrarea vine insotita de factura si certificat de autenticitate.
Transport: GRATUIT
Alte lucrari de Bogdan Mihai Radu in portofoliul expozitional: Intalnire la Cercul Militar, Floare pentru Eva
Expunere lucrare in presa: BUSINESSMAGAZIN.RO, ZF.RO, NEWMONEY.RO, ROMANIAPOZITIVA.RO, SVNEWS.RO, E-FEMEIA.RO, LUXURY.RO, WIDEMAGAZINE.RO
Prezenta lucrare in expozitii: Exposition Parfum de Murs, 2013, Vitre, Franta
Despre artist:
„Un artist roman ale carui lucrari au spus multe la intrarea in spectacol. La o scara imensa, care este captivanta, expresionismul abstract al lui Bogdan este indraznet si izbitor, plin de dispozitie și emotie” – Richard Knight, Christie’s, Oxford 2018
“Este beneficiul sau de a sti sa faca arta din acest miracol. Intr-un fel, pe care, va rog sa ma iertati nu mi-l pot explica, pictura lui Bogdan Mihai Radu ma trimite cu gandul si cu simtirea la panzele clasicului Corneliu Baba, dar si la acelea semnate de Mircea Ciobanu ori de Margareta Sterian.” – criticul de arta Irina Cajal despre Bogdan Mihai Radu
S-a nascut la Sibiu, la 2 martie 1979 si si-a petrcut copilaria la Talmaciu, in acelasi judet.
La varsta de 10 ani, a fost impresionat de un film in care actiunea gravita in jurul unui grup care fura picturi valoroase din colectii private sau muzee, inlocuindu-le cu falsuri bine realizate.
Pornind de la actiunea peliculei, Bogdan va imprumta tablouri apartinand rudelor si apropiatilor, sub pretextul folosirii la scoala, apoi le va returna acestora fara ca proprietarii sa banuiasca ca vor primi, in fapt, reproduceri realizate de tanar.
Tot la varsta de 10 ani vindea primul sau tablou, iar pe la 12-13 ani incepuse sa-si doreasca sa intre in galerii, sa expuna ca orice pictor, sa fie vizibil – atat el, cat si munca sa. A continuat sa vanda lucrarile sale, insa clientii erau in special rudele si colegii de munca ai parintilor sai.
A frecventat scoala generala din Talmaciu, apoi a urmat Liceul CFR din Sibiu si Colegiul Friedrich Müller de pe malurile Cibinului, ca pedagog de recuperare, specializandu-se in terapie prin arta.
Va urma calea voluntariatului, incepand sa lucreze cu copiii cu dizabilitati, pe care ii indruma spre o cariera artistica.
In 2003, devine membru de Fond Plastic al Filialei Sibiu a Uniunii Artistilor Plastici.
In anul 2007 este admis la Facultatea de Arte din Cluj-Napoca, perioada studiilor superioare de aici fiind legata si de timpul indelungat petrecut in atelierul maestrului Corneliu Brudascu. Nu va incheia, insa studiile superioare de Arta.
Pana in anul 2008 a fost proprietar al Cafe del Sol din Sibiu, local care i-a gazduit si expus lucrarile.
In anul 2009, se stabileste la Bucuresti, unde va organiza mai multe manifestari expozitionale.
Din 2010, au urmat ani in care va fi afectat de o boala necunoscuta – fiind paralizat timp de aproape doi ani si suspectat de scleroza in placi sau poliomielita, iar diagnosticul acceptat a fost de poliradiculonevrita cronica – , care ii va afecta puterea de creatie.
In 2012, a urmat renasterea ca om si artist, apoi Bogdan a donat 15 tablouri reprezentative din opera sa, orasului Sinaia, in cadrul evenimentului de inaugurare a expozitiei sale permanente din cadrul Galeriei Regale de la Casino Sinaia.
In 2014, a realizat un turneu in tari din Europa de Vest si tot din 2014, se implica in comertul cu opere de arta, inaugurand, in acest scop, „Galeriile BMR” si, apoi, fiind unul dintre cei doi promotori ai „Galeriilor Carol”, din Bucuresti.
Tot din 2014, are propria scoala de pictura, unde au venit intre 15 si 20 de copii pentru o sedinta de o ora si jumatate. El a oferit si cursuri de pictura pentru adulti, care participau la sesiuni de terapie prin pictura si terapie de cuplu prin arta.
Dupa etapa confirmarii depline a valorii artistice a lucrarilor sale, Bogdan Mihai Radu se muta la Londra, un loc in care considera ca operele sale pot fi mai bine puse in valoare.
Mai multe lucrari realizate de Bogdan Mihai Radu se afla in colectiile unor personalitati precum hair-stilistul Laurent Tourette, Constantin Chiriac, Silviu Purcarete, Oana Pellea, Rodica Popescu-Bitanescu, Barbara Stamm, Constantin Cotimanis sau in alte colectii private din tara si din strainatate, in state precum Germania, Olanda, SUA, Franta sau Polonia.
Picturile sale arata ca Bogdan este pasionat de peisaj si de ceea ce generic s-ar numi „stari si atmosfera”, fara a pierde legatura cu natura.
Expozitii si proiecte
Bogdan Mihai Radu a avut numeroase expozitii personale: in tara – 2002 – „Past shrouded in shadow and colour”, Casa Ille et Vilaine, Sibiu, 2003 – „Reflections”, Atelier 202 Art Gallery, Apoldu de Sus, 2004 – „Flavours of Sibiu”, Casa Luxemburg, Sibiu, 2007 – „Bogdan, Mihai and Radu”, Casa de Cultura a Studentilor din Cluj-Napoca, 2008 – „Landscapes”, Galeria de Arta Fortuna, Cluj-Napoca, 2009 – „Moments”, la World Trade Center Gallery, Bucuresti, 2011 – „Nostalgia of flowers and streets”, la Galeria de Arta Regala, Sinaia, si „Wiederkehr / Comeback”, la Atelier 202 Art Gallery, Apoldu de Sus, 2012 – „Art exhibition”, la Cercul Militar National Bucuresti, 2014 – „Goodbye, flowers!”, la Galeriile BMR din Bucuresti, 2016 – „The Heart of the Queen”, la Galeria de Arta Regala din Sinaia, si aceeasi expozitie la Muzeul National Cotroceni.
Peste hotare, artistul a avut expozitii personale in 2008 – dedicata marcarii a 90 de ani de la Marea Unire a romanilor de la 1 decembrie 1918, la Asociatia Culturala Romano-Amerciana de la Detroit, SUA, 2013 – „Parfum de murs”, la Centrul Cultural Vitre, Franta, 2019 – „Searching for Life”, la Institutul Cultural Roman din Londra, Marea Britanie si 2021 – „Eight Regained Moments”, tot la Institutul Cultural Roman din Londra.
Bogdan Mihai Radu a luat parte si la mai multe expozitii de grup, in Romania, in anii 2003 – la expozitia „Artists’ Union Sibiu: Autumn Exhibition”, la Galeria de Arta Contemporana la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, 2003 – „Artists’ Union Sibiu: Exhibition”, la Atelier 35 Art Gallery, Sibiu, 2004 – „Artists’ Union Sibiu: Summer Exhibition: Holiday”, la Atelier 202 Art Gallery, Apoldu de Sus, 2004 – „Artists’ Union Sibiu: Autumn Exhibition” la Galeria de Arta Contemporana la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, 2005 – „Ion Dacian, Art e Arte Foundation: Young Talents”, la Teatrul de Comedie din Bucuresti, 2005 – „Artists’ Union Sibiu: Autumn Exhibition”, la Galeria de Arta Contemporana la Muzeul National Brukenthal din Sibiu, 2005 – „Euro Art”, la Galeriile de Arta din Sibiu, 2006 – „Art e Arte Foundation: Balchik – Queen Mary’s Heart”, la Biblioteca Centrala Universitara Carol I din Bucuresti, 2008 – „Eclectic Transfer”, la Galeriile de Arta Atlas din Oradea, 2016 – „Retreat: From Observation to Fantasy”, la Galeriile Carol din Bucuresti.
La expozitii de grup peste hotare, a participat in anul 2018, la „Tokyo International Art Fair”, Tokyo, Japonia si la „Oxford International Art Fair”, Oxford, Marea Britanie.
Alte proiecte in care a fost implicat sunt in 2006 – Balchik International Painting Workshop, Art e Arte Foundation, Romania, si in 2007 – Project Manager of Sibiu Workshop 2007, Kunstenaars & Co Amsterdam, si „Dada East Project”, la Galeria de Arta Contemporana la Muzeul National Brukenthal din Sibiu.
Premii
A castigat Marele Premiu la Oxford International Art Fair in anul 2018, acolo unde este o performanta doar sa fii expus.
In noiembrie 2020 a fost distins de Presedintele Klaus Iohannis cu Ordinul „Meritul Cultural” in grad de Cavaler, „in semn de recunoastere si apreciere pentru importanta si prestigioasa cariera pusa in slujba artelor plastice, pentru talentul, daruirea si profesionalismul care au dus la imbogatirea culturii si spiritualitatii universale si pentru contributia majora la promovarea imaginii Romaniei in Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord”.
Cota de piata
Bogdan Mihai Radu declara, in cadrul unui interviu, ca cel mai scump tablou l-a vandut cu suma de 5000 de euro, iar un tablou il pretuieste, in medie, la suma de 1000 de euro, dupa o investitie aproximativa de 160 de euro…
In aprilie 2022, lucrari ale lui Bogdan Mihai Radu sunt scoase la vanzare, pe un site de profil, astfel: „Ateneul acompaniat de flori”, in tempera pe panza, pret 1500 de euro, „Anemone”, o lucrare in tempera pe panza, pret 500 de euro, lucrarea in ulei pe panza „Alegorie cu irisi”, pret 1500 de euro, „Intercultural”, in tehnica ulei pe panza, pret 1500 de euro.
De asemenea, lucrarea „Searching 7” a fost vanduta dupa listarea la pretul de 3010 dolari SUA, „Irisi de gradina” si-a gasit un cumparator dupa ce fusese pretuit la 5410 dolari, „Searching 4”, cotata la 3520 de dolari si „The Decrepit Saint” – 2335 dolari SUA fiind alte lucrari ale sale care au un nou proprietar.
Alte lucrari vandute sunt „Chromatic Orgasm”, listata initial la pretul de 4410 dolari, „Searching for Answers” – 1450 de dolari, „Crying lilies” – 1640 de dolari SUA, “Four ephebes playing” – listata initial la 1990 dolari si “Love in B&W” – cu pret de lista de 1640 de dolari.
Lucrari ale sale aflate in vanzare sunt „Searching 3”, cotata la 22650 dolari SUA, „Searching 2”, cu pret de listare de 9180 de dolari sau „Grays by Night”, listata la 3370 dolari SUA.
Recenzii
Nu există recenzii până acum.